Hoppa till innehållet
Aktuellt
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Länstrafikens kundservice fungerar som beställningscentral för Region Norrbottens sjukresor i Norrbotten.
För sjukresor är det alltid billigaste färdsätt (buss, tåg eller egen bil) som gäller i första hand.

Information/bokning av sjukresa ring 020-96 00 96

Vi hjälper dig att hitta passande busstider till ditt vårdbesök och för sjukresor med tåg där biljettkostnaden överstiger 80 kr kan vi koppla vidare ditt samtal till resebyrån. Vid medicinska skäl eller om det saknas allmänna kommunikationer där du bor, kan din sjukresa ske med taxi.

Sjukresa med Länstrafikens bussar

Väljer du Länstrafikens bussar köper du biljetten ombord på bussen. Om resekostnaden (enkel resa) överstiger 80 kr får du tillbaka hela beloppet av Region Norrbotten i samband med ditt sjukbesök. Har du långt till hållplatsen får du dessutom ersättning för anslutningsresan.

Sjukresa med Komfortbussen

Komfortbussarna är anpassade för patienter som ska på vårdbesök. Resan är gratis för sjukresenärer och förbokas på telefonnummer 020-96 00 96. Vid behov av anslutningstaxi beställer du den samtidigt. Även den är gratis.

Vi trafikerar dessa sträckor med Komfortbussar:
• Linje 17 Arjeplog–Arvidsjaur–Piteå
• Linje 18 Piteå–Sunderbyn

Se busstidtabeller här >>

Komfortbussarna är tillgängliga även för övriga resenärer längs aktuella sträckor.

Sjukresa med tåg

Du kan även resa med tåg till dina vårdbesök. De flesta av Norrtågs tåg som trafikerar i Norrbotten är tillgänglighetsanpassade med insteg i perronghöjd och det finns även plats för rullstolar på tåget.
Ombord på varje tågresa finns minst en tågvärd. Tågvärden ansvarar för att du kommer ombord på tåget från perrongen och hänvisar eller följer dig till rätt plats. Tågvärden hjälper dig även med att ta dig ut ur tåget till perrongen när du når din destination. Under resan kan du få hjälp av tågvärden för att komma till/från toaletten, hämta kaffe, hjälp vid förseningar etc.

För att boka din tågresa ringer du 020-96 00 96, så kopplas du vidare till resebyrån som sköter om tågbokningarna.
Vid behov av anslutningstaxi beställer du den samtidigt. På samma sätt som för övriga sjukresor så är din tågresa samt eventuell anslutningsresa gratis om den över stiger 80 kr.

I Norrbotten trafikerar Norrtåg sträckorna:
• Kiruna – Gällivare – Murjek – Boden – Sunderby sjukhus – Notviken – Luleå
• Haparanda – Kalix – Boden – Sunderby sjukhus – Notviken – Luleå
• Dessutom går det även dagliga turer i vardera riktning mellan Boden – Umeå.

Tågtidtabeller finns här på Norrtågs hemsida >>

Sjukresa med taxi

Vid medicinska skäl, eller om det saknas allmänna kommunikationer där du bor, kan din sjukresa ske med taxi. För att Region Norrbotten ska ersätta resan måste du beställa den på telefon 020-96 00 96, senast två vardagar innan planerat besök (undantaget akuta resor). När du ska hem från vårdinrättningen avgör vårdpersonal om du får åka taxi och beställer i så fall din taxiresa.

Ange följande uppgifter:
• Personnummer och telefonnummer
• Datum och tid för ditt vårdbesök
• Adressen där du ska hämtas och vart du ska åka
• Eventuella hjälpmedel, t.ex. rollator eller rullstol

Sjukresa med flyg

Vid behov av sjukresa med flyg så ringer du 020-96 00 96 så kopplar vi dig vidare till resebyrån som är gemensam för länets sjukresor.

Mer information

Mer information om sjukresor hittar du på Region Norrbottten. Länk till extern hemsida: https://norrbotten.se/sv/vard-och-halsa/regler-och-rattigheter/sjukresor/