Trafikstörningar: Linje 20 Linje 46 Linje 266
Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Här finner ni svaren på de vanligaste frågorna vi får på Länstrafiken Norrbotten.

Bälteskuddar

På våra bussar finns det att låna bälteskuddar som är till för lite äldre barn. Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.

Att resa med barnvagn

När du reser med Länstrafiken  finns det två olika typer av busssar, och detta skiljer sig åt mellan olika linjer och turer.

På låggolvade bussar kan barnvagnen tas med in på bussen på anvisad yta, i mån av plats.

På höggolvade bussar måste barnvagnen lastas in i bagageutrymmet, de får inte förvaras på rullstolsplatsen. Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.

 

 

Gäller Interrail på Länstrafikens bussar?

Ja, men enbart på sträckan Haparanda-Luleå.

Får man dricka alkoholhaltiga drycker på bussen?

Det är inte heller tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker i bussen. Tänk på att starka dofter som exempelvis parfym och rakvatten kan vara störande för allergiker och andra medresenärer.

Är rökning tillåten på bussen?

Rökning är förbjuden ombord på Länstrafikens bussar.

Det är även förbjudet att röka i anslutning till bussen och på busshållplatsen samt vid entré till busstationen.

Läs mer här: https://ltnbd.se/rokning-forbjuden/

Är det tillåtet att äta mat ombord på bussen?

Av hänsyn till dina medresenärer är det inte tillåtet att ta ombord och äta stekt/grillad mat. Det är heller inte tillåtet att med sig mat som kan droppa på säten eller inredning.

Vilka priser gäller för barn, skolungdom, ungdom och senior?

Barn 7-19 år reser på biljett för skolungdom och betalar halva priset av en vuxenbiljett. Från och med den dag du fyller 20 – 25 år betalar du biljettpris för ungdom och får 25 % rabatt. Detsamma gäller för seniorer 65+.

Två barn under sju år åker gratis tillsammans med betalande vuxen, skolungdom eller ungdom. Om fler än två barn medföljer, betalas skolungdomsbiljett för dessa. Detsamma gäller barn under sju år som åker ensam.

Vilka busstider gäller under storhelger?

Midsommarafton trafikeras som en lördag, midsommardagen trafikeras som en söndag.

Även julafton och nyårsafton trafikeras som en lördag. Juldagen är all trafik inställd, förutom linje 20, 23, 45 och 100 som trafikeras som en söndag. Nyårsdagen trafikeras som en söndag. Trettondagsafton trafikeras som en vanlig dag, medan trettondagen trafikeras som en söndag.

Se respektive tidtabell för ev. ytterligare avvikelser eller ring 0771-100 110.

Vad menas med force majeur?

Till följd av svår väder- eller väglagssituation kan förseningar och/eller inställda turer uppstå.

Vad innebär Reskassan?

Reskassa innebär att du sätter in pengar på ditt busskort. Dessa pengar använder du istället för kontanter för att köpa valfria biljetter på bussen. När du köper biljett med Reskassan får du 10 % rabatt på din enkelresa. Du kan använda Reskassan både för resor med Länstrafiken och med tätortstrafikföretag i Norrbotten. För resor över länsgräns kan du också använda Reskassan och då får du 15 % rabatt på din enkelresa. Återbetalning av Reskassan medges endast när särskilda skäl föreligger och en administrativ avgift på 25 % av kvarvarnde värde tas ut. Läs mer om Reskassan under Priser och biljetter i huvudmenyn.

Vad betyder alla förkortningarna?

I tidtabellerna förekommer en del förkortningar. Här nedan ser du vad de betyder.
M – Måndag
Ti – Tisdag
O – Onsdag
To – Torsdag
F – Fredag
L – Lördag
Sön – Söndag
Hfr – Helgfri dag
Soh – Söndag och helgdag
Dagl – Dagligen
Skold – Skoldagar
Tid a) Angör och stannar endast för avstigande, säg till föraren om du vill kliva av
I – Bussen stannar ej eller kör annan väg
X – Bussen stannar för av-påstigning
Låggolvbuss – Handikappanpassad buss utan trappsteg. Plats för rullstol.

Bussar till Flygplatser?

Vi erbjuder flygbil mellan Arjeplog och Arvidsjaur. Läs mer om flygbuss/-bil under Trafiken i huvudmenyn.

Luleå Lokaltrafik (LLT) kör buss mellan Luleå och Luleå Airport (linje 4 från Smedjegatan och linje 104 från Skeppsbrogatan vid Busstationen) . De stannar vid ett flertal hållplatser i centrala Luleå. Läs mer om tider och priser på llt.lulea.se

Måste man spara biljetten?

Biljettkontroller genomförs slumpmässigt på Länstrafikens bussar. Spara därför alltid biljetten under hela resan. Saknas biljett, eller om biljetten är ogiltig, ska resenären betala en tilläggsavgift på 600 kr.

Kan man hyra en buss av er?

Länstrafiken har inga egna bussar. För beställningstrafik är det lämpligast att vända sig till ett bussföretag på orten.

Kan man betala med pengar på bussen?

Vi har kontantfritt på alla bussar från 1 september 2016.

Kan man betala med kontokort på bussen?

Fungerar på samtliga linjer. Giltiga kontokort är: Visa, Mastercard, Maestro,Visa elektron, Eurocard. För Maestro och Visa electron gäller endast onlineköp. Dessutom kan du alltid betala med kort på våra busstationer när du köper biljetter och laddar busskortet med resor och/eller Reskassa.

Kan jag ta bussen till läkarbesöket?

Ta bussen till sjukhuset eller vårdcentral. Väljer du Länstrafikens ordinarie bussar köper du biljetten ombord på bussen. Om resekostnaden (enkel resa) överstiger 100 kr får du tillbaka hela beloppet av landstinget i samband med ditt sjukbesök. Har du långt till hållplatsen får du dessutom ersättning för anslutningsresan.

Vi har också tre linjer med Komfortbussen, speciellt anpassade för patienter som ska åka på vårdbesök. De har hög komfort, är handikappanpassade samt bemannade med bussvärdar som hjälper och servar resenärerna. Resan är gratis för sjukresenärer och förbokas på 020-96 00 96. Läs mer om sjukresor och komfortbussarna under Trafiken i huvudmenyn.

Kan jag skicka saker med bussen?

Ta kontakt med Bussgods på närmaste ort för alla slags frakt på bussen. För ytterligare information, klicka på Bussgods i menyn ovan.

Kan jag köpa biljetten i förköp?

Ja, du kan med fördel köpa din biljett i förväg i Länstrafikens app där förköpspriset är -10% på ordinarie biljettpris. Det går också bra att förköpa biljetter i Quickomaten eller på någon av länets busstationer.

Kan jag få tillbaka pengar på outnyttjade biljetter?

Inlösen och återbetalning av outnyttjade biljetter görs endast om särskilda skäl föreligger. Belopp under 50 kr återbetalas inte. Om återbetalning medges görs alltid ett avdrag på 25 % av kvarvarande värde på biljetten. Reskassan återbetalas i om särskilda skäl föreligger och om återbetalning medges görs alltid ett avdrag på 25 % av kvarvarande värde på Reskassan.

Om återbetalning önskas kontakta oss: Länstrafiken i Norrbotten AB, Box 183, 956 23 Överkalix. Tel: 0926-756 80.

Hur hittar jag kvarglömda saker?

Kontakta det trafikföretag du åkte med om du glömt något på bussen. Är du osäker vilket företag du åkt med kan du alltid ringa kundservice på 0771-100 110. Då måste du kunna uppge linje och avgångstid. Trafikföretaget tar emot samtal om borttappat på bussen måndag-fredag mellan kl. 09.00-14.00.

Hur får jag mer information om Resplusbiljetter?

Läs mer om Resplus under Trafiken i huvudmenyn. Du kan också kontakta din tågoperatör eller resebyrå samt besöka www.resplus.se.

Hur fungerar resor med bussbyte?

När en resenär gör en resa som kräver övergång skall övergången göras till närmaste tur mot resmålet. Frivilligt förlängt uppehåll under resan är inte tillåtet.

Har ni pensionärsrabatter?

Seniorrabatt 65 + gäller för resor inom länet. Rabatten är 25 % mot ett enkelpris, dvs samma pris om för ungdomar. Gäller för enkel, tur-och retur, 10 och 20 resorskort.

För resor över länsgräns, sk Norrlandsresa, gäller seniorrabatten 65 + för enkla biljetter och periodkort. Rabatten är 25 %, dvs samma som för ungdomar.

Har ni bussar till Stockholm?

Nej, Länstrafiken har inga bussar som går till Stockholm.

Får jag ta med mitt sällskapsdjur på bussen?

Många resenärer får allergiska besvär av pälsdjur. Sällskapsdjur ska därför förvaras i egen korg, bur eller annat godkänt emballage som ofta placeras i bussens bagageutrymme.

Bussföraren kan ge tillåtelse att djuret får färdas tillsammans med resenären, om det kan ske utan olägenhet för övriga passagerare. Resenären ska i sådant fall hänvisas till bussens bakre del eller till övervåningen i dubbeldäckare. Pälsdjur har inte tillträde till utrymmen avsedda för allergiker i bussens nedre del.

För djur som åker i passagerarutrymme och upptar egen plats gäller samma taxa som för skolungdom (halva ordinarie biljettpriset). Mindre djur som förvaras i väska/bur som kan hållas i knät åker med utan kostnad. Ledarhund åker alltid gratis.

På linje 17, 18, 23, 28, 29, 30, 97 samt komfortbussturerna linje 98 är det inte tillåtet att ta med sig pälsdjur i passagerarutrymmet. Undantaget ledarhund på linje 23, 28, 29, 30 och 97.

Behöver jag visa legitimation?

Vid tveksamhet om resenärens ålder ska legitimation kunna uppvisas, annars betalar resenären för närmast högre åldersgrupp. Resenärer med gymnasiekort ska alltid kunna legitimera sig vid begäran från föraren.

Fler frågor och svar