Hoppa till innehållet
Aktuellt
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Hund och katt får åka med gratis

  • Pälsdjur som hund och katt reser gratis med oss.
  • Alla djur ska hållas kopplade eller förvaras i avsedd väska eller bur och färdas på golvet. Mindre djur kan hållas i knä men får inte placeras på sittplats.
  • Resenär med pälsdjur ska gå ombord genom mittdörren, där sådan finns. Undantag för ledarhundar som oftast är tränade att gå in genom främre dörr.
  • Pälsdjuret får endast vistas i den bakre eller övre delen av fordonet för att underlätta för personer som är allergiska. Alla får resa med kollektivtrafiken, därför kan den aldrig bli helt allergisäker.
  • Ledarhundar och signalhundar färdas med resenär på valfri plats i fordonet.
  • Det är tillåtet att ta med max 2 pälsdjur/resenär.
  • Den som reser med djur ansvarar för dess säkerhet, och riskerar att bli avvisad eller nekad påstigning om pälsdjuret bedöms vara störande för annan resenär eller personal.
  • Riktlinjerna för djur på bussen är detsamma i våra grannlän Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, men det kan förekomma regionala avvikelser på vissa linjer.
    I Norrbotten är det inte tillåtet att ta med djur ombord på linje 17 och 18 samt på de efterfrågestyrda turerna.

Bagage får tas med

Ett handbagage (40x30x30 cm) eller en resväska, ett par skidor, snowboard i fodral, en barnvagn eller rullstol/rullator får tas med utan avgift av en resenär. Bagaget får tas med i bussens passagerarutrymme endast till den storlek, vikt och omfång som bussens bagagehyllor medger. I övrigt skall bagage/resgods förvaras i bussens bagageutrymme. Bussens mittgång ska av säkerhetsskäl hållas fri från bagage och annat gods.

Om gods skadas i bagageutrymmet eller om det blir stulet ska ärendet anmälas till det egna försäkringsbolaget.

Bagage med brandfarligt eller explosivt innehåll får inte tas med ombord.

Övrigt resgods

Övrigt normalt resgods får tas med i mån av plats och mot ordinarie godstaxa.

Bussgods

För Bussgodstransporter tillämpas taxa och befordringsbestämmelser utfärdade av Länstrafiken. Inom Norrbotten och Västerbottens län finns dessutom Sverigefrakt Box – där du enkelt köper box och frakt i samma pris.

Bussgods hemsida >>

Barnvagn tas med i mån av plats

En barnvagn får medföras kostnadsfritt av resenär och den vuxna passageraren löser biljett.
När du reser med Länstrafiken finns det två olika typer av busssar, och detta skiljer sig åt mellan olika linjer och turer.

När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) samt dubbeldäckare i regiontrafik måste barnvagnen vikas ihop och placeras i bagageutrymmet. Barnvagnen får av säkerhetsskäl inte förvaras i bussens passagerarutrymme.
Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.

När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) får barnvagnen förvaras i bussens passagerarutrymme i mån av plats. Det beror på att lågentrébussar används i kollektivtrafik som avser korta och snabba pendlingsresor där resandet behöver ske på ett effektivt och enkelt sätt. Barnvagnen ska placeras på anvisad plats. Detta är samma plats där rullstolar ska vara placerade. Rullstolar har alltid företräde.

Barnbältesplats på bussen

Det finns 2 st integrerade bältesbarnstolar per buss på linje 14, 17, 18, 26, 31, 32, 45, 46, 52, 61, 63 och 91.

Genom att fälla bussätet framåt vecklas en bältesstol ut där barnet sitter tryggt och säkert bakåtvänt i färdriktning med stöd för nacken och ordentligt fastspänd. Den integrerade barnstolen är lämplig för barn 1-4 år, max 18 kg.

Se till att stolsryggen är fällt framåt och i låst läge innan barnet placeras i stolen.

 

 

Bilbarnstol eller bälteskudde kan inte utlovas

Bilbarnstol eller bälteskudde finns inte tillgänglig på buss i linjetrafik eller i de taxibilar som kör anropsstyrd- och närtrafik, sjukresor eller färdtjänstresor i Länstrafikens regi. Vid taxibilsresor med barn som behöver bilbarnstol eller bälteskudde är det resenärens skyldighet att efterfråga och tillkännage detta vid bokning av resan. Det finns ingen lag som säger att barnbilstol eller bälteskudde måste finnas i fordonen, vi kan därför inte garantera att detta kan tillhandahållas.

Cykel tas med i mån av plats och busstyp

Cykel får tas med utan avgift i mån av plats i godsutrymme. Av- och pålastning av cykel sker endast på busstation, ej på enskilda hållplatser. När resan innefattar bussbyte eller det inte finns utrymme kan cykeln skickas mot avgift som Bussgods i det fall Bussgods erbjuds. Cykel som tas med i godsrum ska vara väl emballerad för att undvika att skadas eller skada annat gods.

Cyklar kan inte tas med på linje 23, 28, 29, 30, Norrlandskusten linje 100 samt bussar i stadstrafik.

Kick-bike, elsparkcykel eller vikbar cykel

Färdmedel som är vik- och bärbara och är mindre än 120 cm i hopfällt läge går bra att ta med på bussen kostnadsfritt i mån av plats.

När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) i regiontrafiken och lokaltrafiken får du förvara ditt vikbara färdmedel på golvet i passagerarutrymmet. Tänk på att den inte får ta upp ett säte eller placeras så den blockerar mittgångar eller utgångar eftersom det kan förhindra en snabb utrymning av bussen.

När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) måste du av säkerhetsskäl fälla ihop ditt färdmedel och förvara den i bagageutrymmet under bussen.

På små bussar får vikbara färdmedel tas med i mån av plats.

Rullator och rullstol kan tas med

Rullstolen får ha följande maxmått: 1 200 mm x 700 mm. Vikt: 300 kg (stol inklusive resenär). Rullstolen ska ha markerade fästpunkter. Större och tyngre elrullstolar av typen permobil kan inte tas med på bussarna.

Rullstol tas med avgiftsfritt på alla stomlinjer, dvs linjer med trafik över en eller flera kommungränser.

Permobiler och elscootrar kan tas med

Om du har en eldriven rullstol/permobil och den klarar av kraven på längd/bredd/vikt så är du välkommen ombord på bussen. Om din rullstol inte uppfyller kraven så hänvisas du till att resa med färdtjänst) eller att ta taxi på egen bekostnad.

3- eller 4-hjuliga elmopeder/scootrar med styre är instabila fordon som inte kan tas med i bussen på ett trafiksäkert sätt. Om du använder ett sådant fordon hänvisas du till att resa med den särskilda kollektivtrafiken eller att ta taxi på egen bekostnad.

Rökning är inte tillåtet i eller utanför bussen

Förbudet innefattar även e-cigaretter. E-cigaretterna ger ifrån sig en doft som kan vara besvärande för känsliga personer och kan lätt förväxlas med en vanlig cigarett. Det är även förbjudet att röka i anslutning till bussen, på busshållplatsen samt vid entréer till busstationer och väntsalar.

Förtäring ombord är tillåten

Det är tillåtet att medföra fika, godis, dryck inklusive kaffe/te om det medförs i en termos, förpackning eller mugg som kan förslutas med lock. Alkoholhaltiga drycker är inte tillåtet att dricka ombord. Det är inte tillåtet att medföra mat som kan droppa på säten eller annan inredning. Ta hänsyn till dina medresenärer och undvik starkt luktande livsmedel i bussen.

Vapen får tas med i enlighet med vapenlagen

Vapen såsom exempelvis jaktvapen eller andra föremål som kan uppfattas som vapen ska vara emballerat och, när så erfordras i enlighet med vapenlagens bestämmelser, vara delat.

 

Relaterade Frågor:

Får jag ta med cykeln på bussen?

Cykel får tas med utan avgift i mån av plats i godsutrymme. Av- och pålastning av cykel sker endast på busstation, ej på enskilda hållplatser. När resan innefattar bussbyte eller det inte finns utrymme kan cykeln skickas mot avgift som Bussgods i det fall Bussgods erbjuds. Cykel som tas med i godsrum ska vara väl emballerad för att undvika att skadas eller skada annat gods.

Cyklar kan inte tas med på linje 23, 28, 29, 30, Norrlandskusten 100 samt bussar i stadstrafik.

Att resa med barnvagn

En barnvagn får medföras kostnadsfritt av resenär.
När du reser med Länstrafiken finns det två olika typer av busssar, och detta skiljer sig åt mellan olika linjer och turer.

När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) samt dubbeldäckare i regiontrafik måste barnvagnen vikas ihop och placeras i bagageutrymmet. Barnvagnen får av säkerhetsskäl inte förvaras i bussens passagerarutrymme.
Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.

När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) får barnvagnen förvaras i bussens passagerarutrymme i mån av plats. Det beror på att lågentrébussar används i kollektivtrafik som avser korta och snabba pendlingsresor där resandet behöver ske på ett effektivt och enkelt sätt. Barnvagnen ska placeras på anvisad plats. Detta är samma plats där rullstolar ska vara placerade. Rullstolar har alltid företräde.

Är det tillåtet att äta mat ombord på bussen?

Av hänsyn till medresenärerna är det inte tillåtet att ta med tillagad (stekt eller grillad) mat ombord på bussen.
Det är däremot tillåtet att ta med och att äta fika, godis och dryck ombord. Dryck ska vara i förpackning eller mugg med lock.

Får jag ta med min kick-bike på bussen?

Färdmedel som är vik- och bärbara och är mindre än 120 cm i hopfällt läge går bra att ta med på bussen kostnadsfritt i mån av plats.

När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) i regiontrafiken och lokaltrafiken får du förvara ditt vikbara färdmedel på golvet i passagerarutrymmet. Tänk på att den inte får ta upp ett säte eller placeras så den blockerar mittgångar eller utgångar eftersom det kan förhindra en snabb utrymning av bussen.

När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) måste du av säkerhetsskäl fälla ihop ditt färdmedel och förvara den i bagageutrymmet under bussen.

Vad gäller för e-cigaretter?

Vi tillåter inte användandet av e-cigaretter ombord på våra fordon. E-cigaretterna ger ifrån sig en doft som kan vara besvärande för känsliga personer samt kan lätt förväxlas med en vanlig cigarett. 

Bälteskuddar

På vissa av våra bussar finns det att låna bälteskuddar som är till för lite äldre barn, men vi kan inte garantera tillgång. Ta gärna med dig en egen bälteskudde. Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.

Gäller Interrail på Länstrafikens bussar?

Ja, men enbart på sträckan Haparanda–Luleå.

Får man dricka alkoholhaltiga drycker på bussen?

Det är inte tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker i bussen.

Är rökning tillåten på bussen och hållplatsen?

Rökning är förbjuden ombord på Länstrafikens bussar.

Rökning är även förbjuden i områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, t.ex. busshållplatser, perronger och taxizoner.
Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområden omfattas av förbudet.
Övriga rökfria miljöer som omfattas är uteserveringar, idrottsanläggningar, lekplatser, entréer till busstationer, järnvägsstationer, restauranger och lokaler för hälso- och sjukvård.

Rökförbudet gäller cigaretter, elektroniska cigaretter, örtprodukter för rökning, vattenpipa och alla andra produkter som motsvarar rökning, men som inte innehåller tobak.

Den nya lagen är skapad för att framförallt skydda barn och andra känsliga personer. Allergiker ska kunna ta sig ut och in ur lokaler och utrymmen där det råder rökförbud utan att komma i kontakt med rök.

Tack för att du hjälper oss att hålla närmiljön rökfri för alla som reser och jobbar inom kollektivtrafiken.

Måste man spara biljetten?

Biljettkontroller genomförs slumpmässigt på Länstrafikens bussar. Spara därför alltid biljetten under hela resan. Saknas biljett, eller om biljetten är ogiltig, ska resenären betala en tilläggsavgift på 600 kr.

Du kan behöva betala en tilläggsavgift om du inte har en giltig färdhandling, dvs mobilbiljett, pappersbiljett eller busskort, under resan. Du har själv ansvaret att se till att du reser med rätt typ av färdhandling. Alla som reser på åldersrabatterade biljetter måste vara beredd att kunna legitimera dig. Gäller även dig som åker på skolkort.

Syftet med våra kontroller är att förebygga otillåtet åkande och att öka antalet betalande resenärer. Den som vid kontroll saknar giltigt färdbevis eller uppvisar felaktigt eller ogiltigt färdbevis åläggs att utöver ordinarie pris för resan betala en tilläggsavgift på 600 kr.

Biljettkontroller utförs av Guard Security Service på uppdrag av Länstrafiken i Norrbotten AB. De flesta kontroller är stickprovskontroller som utförs av uniformerad personal.

Har du fått en tilläggsavgift och vill bestrida ditt ärende kan du kontakta oss på följande sätt:

Via e-post på adressen: [email protected]
Via vanlig post på adressen: Länstrafiken i Norrbotten AB, Biljettkontrollen, Box 183, 956 23 Överkalix

Observera att förfrågningar kan göras tidigast 2 dagar efter biljettkontrollen och att eventuell invändning mot tilläggsavgiften ska göras skriftligt inom 7 dagar via e-post eller vanlig post till någon av adresserna här ovan.

Har du andra frågor om biljettkontrollen eller vill du lämna synpunkter på hur biljettkontrollen hanteras, kontakta oss på telefon 0771-100 110.