Trafikstörningar: Avstängning Haparandavägen Linje 20 Linje 21 Linje 28 Linje 30 Linje 31 Linje 32 Linje 44
Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Att färdas längs väg 99 från Haparanda och norrut mot Övertorneå är som att färdas parallellt med historia och nutid, där stora, anrika gårdar tronar sida vid sida med små grå lador på ängar översållade med doftande älgört och rallarros. En bit från vägen flyter Torneälven, för dagen blank som en spegel.

Här ligger byarna tätt, Karungi, Korpikylä, Risudden och Hietaniemi, och här behöver man inte resa långt för att nå gastronomiska höjder, milsvida utsikter eller njuta av både konst och bekvämt boende.

I Korpikylä ligger Hulkoffgården, där Pia och Kurt driver både ekologiskt lantbruk och välrenommerad restaurang. Gården har varit i familjen Hulkoffs ägo i snart trehundra år, och 1978 tog Pia och Kurt över gården från Kurts föräldrar.

Sedan ungdomstiden närde också Kurt en dröm om att bli kock och öppna en liten restaurang. Drygt tjugo år senare kunde drömmen bli verklighet, genom att kombinera det gården gav med Kurts matlagningskunskaper.

I början av 2000-talet startade Pia klädbutiken Butiken på landet hemma på gården. Samtidigt ville de börja sälja kött från egna gården i en gårdsbutik.

– Men det fanns ingen efterfrågan. Ingen behövde någonting för via jakten fick man ju allt kött, säger Pia.

Så paret tänkte om, och när tullen försvann i och med EU-inträdet, sade Kurt upp sig från sitt jobb som tullare, och förverkligade drömmen om att laga mat professionellt.

– Då sa jag, nu har du chansen att bli kock. Från början var han en novis, men det har ju utvecklats väldigt. Han är självlärd men har hängt i sin mammas kjolar, säger Pia.

Den gamla ladan på gården byggdes om till kök och restaurang på nedervåningen, och på övervåningen kunde Pia ha sin butik, som vid det här laget behövde större lokal.

Sedan starten 2005 har restaurangen utvecklats, men grunden är densamma – det tornedalska köket.

Kurt sammanfattar sin matfilosofi som ”bra råvaror och inga krusiduller”.

– Lite kryddor, salt och peppar, och så försöker man hämta de andra smakerna i grönsaker och tillbehör.

Kurt och Pia Hulkoff. Under lång tid drömde Kurt om en egen restaurang. Efter drygt tjugo år blev drömmen verklighet. ”Det är helt fantastiskt. Det har ju gått bättre än man hade kunnat tro. Jag hade aldrig tänkt mig något sådant här utan jag trodde mer på en liten kvarterskrog någonstans med tio-femton platser”, säger Kurt.

 

 

På Hulkoffgårdens restaurang finns ingen fast meny, utan rätterna bestäms utifrån vilken råvara som finns hemma.

– Vissa perioder när vi precis har fått hem vårt kött från slakteriet finns det ett stort utbud av detaljer i en månad. Men sedan måste vi frysa ner det, säger Pia.

Råvarorna hämtar de så långt det är möjligt, från gården och de egna odlingarna.

– På ett djur finns bara två filéer, och de vill alla äta. Men vi måste hela tiden utveckla rätter från det andra så att vi kan komma åt hela djuret, så att det blir hållbart och klimatsmart, säger Pia.

Även fisken har en stor plats i köket och Hulkoffgården ligger alldeles i närheten av ett av Tornedalens bästa ställen för laxfiske, Matkakoski.

Under årens lopp har Hulkoffgårdens restaurang uppmärksammats inte bara för sin mat, utan också för gästspelen med kockar som Leif Mannerström, Paul Svensson och Sayan Isaksson. Dessutom har Tareq Taylor spelat in delar av ett avsnitt för sin BBC-serie Nordic Cookery på Hulkoffgården.

Men Pia och Kurt vill hela tiden hitta nya sätt att utveckla Hulkoffgården på, och framöver kommer andra evenemang komplettera gästspelen. Årets evenemang är en teaterföreställning, Kvinnorna i Gammelbastun – Fördämningarna släpper, och har premiär den 13 juli. Det är en fristående fortsättning på SVT-serien Bastubaletten 3, där kvinnorna hade huvudrollen.

– Vi vill servera upplevelser till maten. Planerna för nästa år är att försöka sätta Korpikylä på kartan riktigt ordentligt, säger Pia.

Nästa år är planen att dottern Jenny tar över som köksmästare.

– Det ska bli jättekul att jobba tillsammans med henne. Då får en annan skala potatis, säger Kurt och skrattar.

 

Tips: Hit tar du dig enkelt men buss, linje 53 eller 54, och kliver av på hållplats Korpikylä Väg 99.


På tur med fjällinjens bussförare

Jan Hofmann är bussförare på linje 91 mellan Kiruna och Narvik. Det är en av Länstrafikens vackraste sträckor, men också en av de mer dramatiska, där kolonnkörning eller avstängda vägsträckor vintertid, hör till vardagen.


På tur med fjällinjens bussförare

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Äntligen sommar!

Äntligen sommar! Sommar är lika med festivalsäsong, och du behöver inte dra hundra mil söderut för att komma åt den allra bästa musiken, för i Norrbotten anordnas inte mindre än sex festivaler i sommar!


Läs mer

Drömmen om en konsthall

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden.


Drömmen om en konsthall

Ta bussen till Tornedalen!

Låt dig inspireras till nästa bussresa i våra resereportage i sommar!


Ta bussen till Tornedalen!

En upplevelse för alla sinnen

Läs den tredje och sista delen i Länstrafikens webbreportage här!


En upplevelse för alla sinnen

Bussa till Ikea i Haparanda

Att åka buss till Ikea i Haparanda är både enkelt och smidigt.


Bussa till Ikea i Haparanda

På bussluff genom Norrbotten

De har känt varandra sedan barnsben och även spelat hockey tillsammans. Idén med att bussluffa under sommarlovet kom de på helt spontant.


På bussluff genom Norrbotten

Helgtrafik

Under jul, nyår och trettondag gäller särskild helgtrafik. Mer info hittar du här.


Helgtrafik

Norrbottens unika upplevelser

I Norrbotten finns flera unika resmål. Du når dem med Länstrafikens bussar.


Norrbottens unika upplevelser

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Avstängning Haparandavägen

Tänk på att planera din resa och åka i god tid om du har en tid att passa. Har du ett bussbyte med kort bytestid, välj om möjligt en tidigare buss.


Mer information

Köp din bussbiljett i appen

Att åka buss är både enkelt och smidigt. Leta upp Länstrafiken Norrbotten på App Store eller Google Play. Appen kräver ingen registrering och du kan komma igång direkt med att söka resa, hitta tidtabeller och köpa biljett. Betala tryggt och enkelt i appen med SWISH, bankkort eller Klarna.


Swisha dig fram i kollektivtrafiken

Ta bussen till mormor i Jävre

Länstrafiken har busslinjer som tar dig längre än stadsgränserna.


Ta bussen till mormor i Jävre

Fjälllinjen

Vare sig du ska spana på norrsken i Abisko, vandra i nationalparkerna Padjelanta eller Sarek med utgångspunkt från Ritsem, eller utmana dig själv och nå högsta toppen på Kebnekaise, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar. Se vår film om att resa med buss i den vackra fjällnaturen.


Se vår film här

Fler möjligheter med Länstrafiken

Vi har busslinjer som passar alla önskemål.


Fler möjligheter med Länstrafiken

Ny krysstidning

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande i sommar!


Läs tidningen här

En bussresa bort

Nöjet är helt på vår sida. Det är en av anledningarna till att vi kör linje 223 mellan Luleå och Råneå på fredagar och lördagar.


En bussresa bort

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Ny utställning på Naturum Abisko

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.


Reportage från Norrbotten

Femton bilister ger bussen en chans

I kampanjen #Bussig Kompis får femton bilister gratis busskort för tre månader, allt för att upptäcka hur smidigt det är att färdas kollektivt.


Ge bussen en chans