Trafikinfo: Linje 220, 221, 14, 21 och 31 avstängning Gäddvik Linje 100 Linje 221 Linje 14, 21, 31 Linje 10 Linje 10
Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.

– Ungdomarna som studerar ska kunna bo kvar här och förhoppningsvis få ett jobb i Älvsbyn, säger Ulrica Hamsch, näringslivsutvecklare, Älvsbyns kommun.

Det hela började för drygt tjugo år sedan. Då tecknade Länstrafiken Norrbotten och Älvsbyns kommun en överenskommelse om subventionerade busskort för de Älvsbybor som studerade på Luleå tekniska universitet. Subventionen innefattade sedan 1980-talet även dem som arbetspendlade från Älvsbyn till orterna i Fyrkanten.

Vid årsskiftet förra året togs erbjudandet om subventionerade busskort bort för arbetspendlare. Men fortfarande valde man från politikens sida att säga ”vi ska ändå satsa pådem som studerar på högskola”, berättar Ulrica Hamsch.

– Vi har ingen egen högskola i Älvsbyn, vi ligger ganska nära kustkommunerna och är en del av Luleåregionen. Därför tycker vi att vi har en högskola, fast den ligger sju mil bort.

Nu gäller subventionen alla i Älvsbyn som studerar på eftergymnasial nivå; på universitet, vuxen- och yrkesutbildningar, i Fyrkanten.

Syftet med de subventionerade busskorten är att ge ungdomarna som studerar möjlighet att bo kvar och senare få ett jobb på orten.

– För 200 kronor i resekostnader per kort och månad, kan studenter bo kvar i Älvsbyn. Vi har inte lika många ungdomar som har en akademisk utbildning. De far ofta till andra kommuner och jobbar. Flyttar de har vi nästan tappat dem, säger Ulrica, som berättar att det är cirka 70 personer som använder student-busskortet idag.

Och reaktionerna på de subventionerade busskorten har enbart varit positiva, berättar Ulrica, som varit i kontakt med många som flyttat tillbaka till Älvsbyn och velat börja studera.

– De söker in på lite olika ställen. I Umeå är det jättesvårt att få lägenhet, och i Luleå är det inte heller så enkelt att få lägenhet. Och här i Älvsbyn finns det hyfsat billiga lägenheter. Du kanske till och med kan bo hemma tills den dagen man är färdig. Och då är Älvsbyn ett alternativ. Det har jag hört från flera olika håll, att man kan flytta till Älvsbyn och pendla för en rimlig summa. Man sparar pengar på att bo i Älvsbyn och plugga. Vi har blivit ett alternativ och det tycker jag är superbra.

Är det här något ni kommer att fortsätta med?

– Absolut! Det kommer vi att göra, säger Ulrica.

 

Fakta/subventionerade busskort:

  • Periodkorten (med 40 resor) för studenter i Älvsbyn finns bland annat att köpa på Studenttorget på Luleå tekniska universitet. Här hittar du information om Länstrafikens alla busskort.
  • Kravet för att få subventionerat busskort är att du läser på heltid på eftergymnasial nivå och är CSN-berättigad.

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Klurigt på resan

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande!


Läs tidningen här

Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Bodens kommun har beslutat att ungdomskortet endast kan användas för resor med Länstrafikens linje 28 efter kl. 19.00 vardagar. Ändringen för ungdomskortet införs från den 15 april 2020. De resenärer som tidigare rest med ungdomskortet på Länstrafikens linje 28 hänvisas nu till lokaltrafikens bussar.


Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Premiär för Haparandabanan

Torsdag 1 april är det premiär för persontågtrafik till Kalix och Haparanda. Vi säger lycka till Norrtåg och grattis till alla kollektivtrafikanter som nu kan åka Haparanda-Kalix-Boden-Luleå, både med buss och tåg. Mer info om trafikstart, tidtabeller och biljetter hittar du på Norrtågs hemsida.


www.norrtag.se/haparandabanan

Res flexibelt mellan Kalix och Haparanda

Du som reser ofta mellan Kalix och Haparanda kan nu köpa Pendlarkortet på sträckan. Med Pendlarkortet kan du resa fritt under 30 dagar mellan orterna med Länstrafikens bussar, Norrtåg och lokaltrafikens bussar i Kalix och Haparanda.


Läs mer om priser och villkor

Reskort tåg/buss för färdtjänstresenärer

För att ge färdtjänstresenärerna enkla och bra resealternativ, istället för taxi, har Tågprojektet/RKM Norrbotten tagit fram ett nytt resekort i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad samt Norrtåg och Länstrafiken Norrbotten.
Kortet innebär att färdtjänstresenären och en eventuell medföljare åker gratis på Länstrafikens bussar samt med Norrtåg inom Norrbottens län under en testperiod t o m 28 februari 2022.


Mer info om resekortet

Tillsammans bromsar vi smittan

Från den 9 februari 2022 tas de flesta rekommendationer och restriktioner bort rörande Covid-19. De rekommendationer och föreskrifter som tas bort och direkt berör kollektivtrafiken och dig som resenär är...


Avveckling av restriktioner den 9 februari

Linje 93

Från maj 2022 trafikerar inte längre Länstrafiken linje 93: Gällivare – Kebnats – Stora Sjöfallet – Ritsem.
För info om resor på denna sträcka fr o m 1/5 2022 vänligen kontakta Falcks Omnibus.


Kontakt Falcks Omnibus

Blippa biljetten med mobilen

Köp din resa digitalt och i förväg. 🧡 🚌
Ladda hem Länstrafikens app, se alla busstider och köp biljett. Betala tryggt och enkelt med Swish, bankkort eller Klarna. 🙋🏼 Obs, aktivera INTE biljetten förrän strax innan du ska kliva ombord på bussen.


Köp biljetten i appen

Sommar i fjällen

Vare sig du ska spana på norrsken, vandra i nationalparker, eller utmana dig själv och nå högsta toppen, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar.


Fjällinjer år 2022