Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.

– Ungdomarna som studerar ska kunna bo kvar här och förhoppningsvis få ett jobb i Älvsbyn, säger Ulrica Hamsch, näringslivsutvecklare, Älvsbyns kommun.

Det hela började för drygt tjugo år sedan. Då tecknade Länstrafiken Norrbotten och Älvsbyns kommun en överenskommelse om subventionerade busskort för de Älvsbybor som studerade på Luleå tekniska universitet. Subventionen innefattade sedan 1980-talet även dem som arbetspendlade från Älvsbyn till orterna i Fyrkanten.

Vid årsskiftet förra året togs erbjudandet om subventionerade busskort bort för arbetspendlare. Men fortfarande valde man från politikens sida att säga ”vi ska ändå satsa pådem som studerar på högskola”, berättar Ulrica Hamsch.

– Vi har ingen egen högskola i Älvsbyn, vi ligger ganska nära kustkommunerna och är en del av Luleåregionen. Därför tycker vi att vi har en högskola, fast den ligger sju mil bort.

Nu gäller subventionen alla i Älvsbyn som studerar på eftergymnasial nivå; på universitet, vuxen- och yrkesutbildningar, i Fyrkanten.

Syftet med de subventionerade busskorten är att ge ungdomarna som studerar möjlighet att bo kvar och senare få ett jobb på orten.

– För 200 kronor i resekostnader per kort och månad, kan studenter bo kvar i Älvsbyn. Vi har inte lika många ungdomar som har en akademisk utbildning. De far ofta till andra kommuner och jobbar. Flyttar de har vi nästan tappat dem, säger Ulrica, som berättar att det är cirka 70 personer som använder student-busskortet idag.

Och reaktionerna på de subventionerade busskorten har enbart varit positiva, berättar Ulrica, som varit i kontakt med många som flyttat tillbaka till Älvsbyn och velat börja studera.

– De söker in på lite olika ställen. I Umeå är det jättesvårt att få lägenhet, och i Luleå är det inte heller så enkelt att få lägenhet. Och här i Älvsbyn finns det hyfsat billiga lägenheter. Du kanske till och med kan bo hemma tills den dagen man är färdig. Och då är Älvsbyn ett alternativ. Det har jag hört från flera olika håll, att man kan flytta till Älvsbyn och pendla för en rimlig summa. Man sparar pengar på att bo i Älvsbyn och plugga. Vi har blivit ett alternativ och det tycker jag är superbra.

Är det här något ni kommer att fortsätta med?

– Absolut! Det kommer vi att göra, säger Ulrica.

 

Fakta/subventionerade busskort:

  • Periodkorten (med 40 resor) för studenter i Älvsbyn finns bland annat att köpa på Studenttorget på Luleå tekniska universitet. Här hittar du information om Länstrafikens alla busskort.
  • Kravet för att få subventionerat busskort är att du läser på heltid på eftergymnasial nivå och är CSN-berättigad.

Res flexibelt mellan Kalix och Haparanda

Du som reser ofta mellan Kalix och Haparanda kan nu köpa Pendlarkortet på sträckan. Med Pendlarkortet kan du resa fritt under 30 dagar mellan orterna med Länstrafikens bussar, Norrtåg och lokaltrafikens bussar i Kalix och Haparanda.


Läs mer om priser och villkor

Använd gärna Länstrafikens app


Köp din resa digitalt och i förväg. Med Länstrafikens app kan du planera din resa samt både köpa och blippa din biljett. Tack för att du tar ditt ansvar för att minska smittorisken, och tack för att du visar omtanke 
och hänsyn när du reser tillsammans. 🧡🚌


Köp biljetten i appen

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Bodens kommun har beslutat att ungdomskortet endast kan användas för resor med Länstrafikens linje 28 efter kl. 19.00 vardagar. Ändringen för ungdomskortet införs från den 15 april 2020. De resenärer som tidigare rest med ungdomskortet på Länstrafikens linje 28 hänvisas nu till lokaltrafikens bussar.


Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Fjälllinjen

Vare sig du ska spana på norrsken i Abisko, vandra i nationalparkerna Padjelanta eller Sarek med utgångspunkt från Ritsem, eller utmana dig själv och nå högsta toppen på Kebnekaise, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar. Se vår film om att resa med buss i den vackra fjällnaturen.


Se vår film här

Klurigt på resan

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande!


Läs tidningen här