Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.

– Ungdomarna som studerar ska kunna bo kvar här och förhoppningsvis få ett jobb i Älvsbyn, säger Ulrica Hamsch, näringslivsutvecklare, Älvsbyns kommun.

Det hela började för drygt tjugo år sedan. Då tecknade Länstrafiken Norrbotten och Älvsbyns kommun en överenskommelse om subventionerade busskort för de Älvsbybor som studerade på Luleå tekniska universitet. Subventionen innefattade sedan 1980-talet även dem som arbetspendlade från Älvsbyn till orterna i Fyrkanten.

Vid årsskiftet förra året togs erbjudandet om subventionerade busskort bort för arbetspendlare. Men fortfarande valde man från politikens sida att säga ”vi ska ändå satsa pådem som studerar på högskola”, berättar Ulrica Hamsch.

– Vi har ingen egen högskola i Älvsbyn, vi ligger ganska nära kustkommunerna och är en del av Luleåregionen. Därför tycker vi att vi har en högskola, fast den ligger sju mil bort.

Nu gäller subventionen alla i Älvsbyn som studerar på eftergymnasial nivå; på universitet, vuxen- och yrkesutbildningar, i Fyrkanten.

Syftet med de subventionerade busskorten är att ge ungdomarna som studerar möjlighet att bo kvar och senare få ett jobb på orten.

– För 200 kronor i resekostnader per kort och månad, kan studenter bo kvar i Älvsbyn. Vi har inte lika många ungdomar som har en akademisk utbildning. De far ofta till andra kommuner och jobbar. Flyttar de har vi nästan tappat dem, säger Ulrica, som berättar att det är cirka 70 personer som använder student-busskortet idag.

Och reaktionerna på de subventionerade busskorten har enbart varit positiva, berättar Ulrica, som varit i kontakt med många som flyttat tillbaka till Älvsbyn och velat börja studera.

– De söker in på lite olika ställen. I Umeå är det jättesvårt att få lägenhet, och i Luleå är det inte heller så enkelt att få lägenhet. Och här i Älvsbyn finns det hyfsat billiga lägenheter. Du kanske till och med kan bo hemma tills den dagen man är färdig. Och då är Älvsbyn ett alternativ. Det har jag hört från flera olika håll, att man kan flytta till Älvsbyn och pendla för en rimlig summa. Man sparar pengar på att bo i Älvsbyn och plugga. Vi har blivit ett alternativ och det tycker jag är superbra.

Är det här något ni kommer att fortsätta med?

– Absolut! Det kommer vi att göra, säger Ulrica.

 

Fakta/subventionerade busskort:

  • Periodkorten (med 40 resor) för studenter i Älvsbyn finns bland annat att köpa på Studenttorget på Luleå tekniska universitet. Här hittar du information om Länstrafikens alla busskort.
  • Kravet för att få subventionerat busskort är att du läser på heltid på eftergymnasial nivå och är CSN-berättigad.

Norrbottens unika upplevelser

I Norrbotten finns flera unika resmål. Du når dem med Länstrafikens bussar.


Norrbottens unika upplevelser

Fjälllinjen

Vare sig du ska spana på norrsken i Abisko, vandra i nationalparkerna Padjelanta eller Sarek med utgångspunkt från Ritsem, eller utmana dig själv och nå högsta toppen på Kebnekaise, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar. Se vår film om att resa med buss i den vackra fjällnaturen.


Se vår film här

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Ny krysstidning

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande i sommar!


Läs tidningen här

Ta bussen till mormor i Jävre

Länstrafiken har busslinjer som tar dig längre än stadsgränserna.


Ta bussen till mormor i Jävre

Jokkmokks marknad

Jokkmokks 415:e marknad är i antågande 6-8 februari 2020.
Årets tema är Arktisk design.


Jokkmokks marknad

Fler möjligheter med Länstrafiken

Vi har busslinjer som passar alla önskemål.


Fler möjligheter med Länstrafiken

Påsktider

Påsktider innebär ägg, godis och familjetid ute i solen. Ta bussen till påskmyset.


Här hittar du info om påskhelgens busstider

En bussresa bort

Nöjet är helt på vår sida. Det är en av anledningarna till att vi kör linje 223 mellan Luleå och Råneå på fredagar och lördagar.


En bussresa bort

Årets första krysstidning är här

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande!


Läs tidningen här

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Köp din bussbiljett i appen

Att åka buss är både enkelt och smidigt. Leta upp Länstrafiken Norrbotten på App Store eller Google Play. Appen kräver ingen registrering och du kan komma igång direkt med att söka resa, hitta tidtabeller och köpa biljett. Betala tryggt och enkelt i appen med Swish, bankkort eller Klarna.


Köp din bussbiljett i appen

På tur med fjällinjens bussförare

Jan Hofmann är bussförare på linje 91 mellan Kiruna och Narvik. Det är en av Länstrafikens vackraste sträckor, men också en av de mer dramatiska, där kolonnkörning eller avstängda vägsträckor vintertid, hör till vardagen.


På tur med fjällinjens bussförare

Ny utställning på Naturum Abisko

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.


Reportage från Norrbotten

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Äntligen sommar!

Äntligen sommar! Sommar är lika med festivalsäsong, och du behöver inte dra hundra mil söderut för att komma åt den allra bästa musiken, för i Norrbotten anordnas inte mindre än sex festivaler i sommar!


Läs mer

Ta bussen till Tornedalen!

Låt dig inspireras till nästa bussresa i våra resereportage i sommar!


Ta bussen till Tornedalen!

Drömmen om en konsthall

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden.


Drömmen om en konsthall

På bussluff genom Norrbotten

De har känt varandra sedan barnsben och även spelat hockey tillsammans. Idén med att bussluffa under sommarlovet kom de på helt spontant.


På bussluff genom Norrbotten

Bussa till Ikea i Haparanda

Att åka buss till Ikea i Haparanda är både enkelt och smidigt.


Bussa till Ikea i Haparanda

En upplevelse för alla sinnen

Läs den tredje och sista delen i Länstrafikens webbreportage här!


En upplevelse för alla sinnen

Avstängning Haparandavägen

Tänk på att planera din resa och åka i god tid om du har en tid att passa. Har du ett bussbyte med kort bytestid, välj om möjligt en tidigare buss.


Mer information