Trafikstörningar: Avstängning Haparandavägen Linje 20 Linje 21 Linje 28 Linje 30 Linje 31 Linje 32 Linje 44
Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.
– Det är ett välbesökt område, säger Lo Fischer, föreståndare och projektledare för utställningen.

Arbetet med den nya basutställningen har pågått sedan i höstas, och även om den öppnar officiellt den 16 juni har det mesta stått klar redan under vårvintern.

Varje år kommer cirka 45 000 personer till Naturum i Abisko.

– De som kommer hit, kommer in på Naturum för att de vill veta mer om just Abiskoområdet. Det vi har gjort jämfört med den gamla utställningen är att vi tydliggjort klimatförändringarna, säger Lo.

Utställningens huvudfokus har varit den allmänna besökaren utan specifika förkunskaper som inte vet så mycket om området. Temat är ett landskap i förändring och Lo vill att den ska väcka tankar och funderingar hos besökaren.

– Det är både fascinerande och skrämmande att det inte finns något statiskt i naturen. Naturen är alltid i förändring. Vi har årstider, storm, vinterstorm, ett varmare klimat som gör att det här kommer att förändras. Det är ju problematiskt men det är ju också naturligt. Jag hoppas att man börjar tänka och fundera på det här med föränderlighet, säger Lo.

I den nya basutställningen möts besökaren av olika sektioner. En del handlar om hur människor har varit i och påverkat just landskapet runt Abisko. I en annan del illustrerar ett tellurium olika årstider, med midvinter och midnattssol och vid en vägg står en silhuett av en älgko och en vaja.

Att det är hondjur som visas har sin speciella anledning.

– Det är älgkon som lär sina kalvar att gå till just Abisko på vintern, för där är det mycket mat och förhållandevis lite snö.

Mitt i rummet tronar fjället, som rymmer både fjällets djur, ekologi och dess äventyrare; de första turisterna. Här visas också järnmalmen som gjorde att järnvägen byggdes och som gjorde att stället upptäcktes av fler än dem som varit här innan.

Med den nya utställningen vill Lo att folk som kommer till Abisko ska ”upptäcka mer än vad de visste att det fanns att upptäcka”.

– Om de kommer hit för att titta på norrsken ska man få en introduktion och tips om att man kan upptäcka fler saker.

För henne är miljön en hjärtefråga.

– Det kan inte vara annat än en hjärtefråga, för den påverkar oss så mycket. Här uppe påverkar den fjällrävar, snösparvar och vår möjlighet att åka skidor eller att vara ute i naturen. Det är viktiga frågor att öka medvetenheten om, säger Lo.

 

Fakta/Naturum

  • Naturum i Abisko ligger intill Abisko Turiststation och har öppet cirka sju månader om året. Läs mer här

På tur med fjällinjens bussförare

Jan Hofmann är bussförare på linje 91 mellan Kiruna och Narvik. Det är en av Länstrafikens vackraste sträckor, men också en av de mer dramatiska, där kolonnkörning eller avstängda vägsträckor vintertid, hör till vardagen.


På tur med fjällinjens bussförare

Ny utställning på Naturum Abisko

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.


Reportage från Norrbotten

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Äntligen sommar!

Äntligen sommar! Sommar är lika med festivalsäsong, och du behöver inte dra hundra mil söderut för att komma åt den allra bästa musiken, för i Norrbotten anordnas inte mindre än sex festivaler i sommar!


Läs mer

Ta bussen till Tornedalen!

Låt dig inspireras till nästa bussresa i våra resereportage i sommar!


Ta bussen till Tornedalen!

Drömmen om en konsthall

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden.


Drömmen om en konsthall

En upplevelse för alla sinnen

Läs den tredje och sista delen i Länstrafikens webbreportage här!


En upplevelse för alla sinnen

Helgtrafik

Under jul, nyår och trettondag gäller särskild helgtrafik. Mer info hittar du här.


Helgtrafik

Bussa till Ikea i Haparanda

Att åka buss till Ikea i Haparanda är både enkelt och smidigt.


Bussa till Ikea i Haparanda

På bussluff genom Norrbotten

De har känt varandra sedan barnsben och även spelat hockey tillsammans. Idén med att bussluffa under sommarlovet kom de på helt spontant.


På bussluff genom Norrbotten

Norrbottens unika upplevelser

I Norrbotten finns flera unika resmål. Du når dem med Länstrafikens bussar.


Norrbottens unika upplevelser

Avstängning Haparandavägen

Tänk på att planera din resa och åka i god tid om du har en tid att passa. Har du ett bussbyte med kort bytestid, välj om möjligt en tidigare buss.


Mer information

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Ta bussen till mormor i Jävre

Länstrafiken har busslinjer som tar dig längre än stadsgränserna.


Ta bussen till mormor i Jävre

Köp din bussbiljett i appen

Att åka buss är både enkelt och smidigt. Leta upp Länstrafiken Norrbotten på App Store eller Google Play. Appen kräver ingen registrering och du kan komma igång direkt med att söka resa, hitta tidtabeller och köpa biljett. Betala tryggt och enkelt i appen med SWISH, bankkort eller Klarna.


Swisha dig fram i kollektivtrafiken

Fjälllinjen

Vare sig du ska spana på norrsken i Abisko, vandra i nationalparkerna Padjelanta eller Sarek med utgångspunkt från Ritsem, eller utmana dig själv och nå högsta toppen på Kebnekaise, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar. Se vår film om att resa med buss i den vackra fjällnaturen.


Se vår film här

Ny krysstidning

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande i sommar!


Läs tidningen här

Fler möjligheter med Länstrafiken

Vi har busslinjer som passar alla önskemål.


Fler möjligheter med Länstrafiken

En bussresa bort

Nöjet är helt på vår sida. Det är en av anledningarna till att vi kör linje 223 mellan Luleå och Råneå på fredagar och lördagar.


En bussresa bort

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Femton bilister ger bussen en chans

I kampanjen #Bussig Kompis får femton bilister gratis busskort för tre månader, allt för att upptäcka hur smidigt det är att färdas kollektivt.


Ge bussen en chans