Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden. Här har Gunhild Stensmyr byggt upp Arthotel, och får hon som hon vill får Tornedalen snart sin egen konsthall.
– Det var platsen som gav idén, säger hon.
Jukkasjärvi har sitt Icehotel, Harads Treehotel och numera har Tornedalen sitt Arthotel.

– Det är inget hotell så som folk gör sig en bild av, ett stort hotellkomplex, utan det är renoverade gamla hus. Och jag har en fin konstsamling. Det är därför det heter Arthotel, säger Gunhild.

Ända sedan universitetsåren har konsten haft en stor del i Gunhilds liv. Hon har en fil kand i konst, arkeologi och etnologi, arbetade senare som intendent på Bildmuseet i Umeå och på Norrtälje konsthall. Därefter både byggde hon och drev Skärets konsthall i Skåne i tio år.

Men 2009 bestämde hon sig för att ta konsten med sig till Tornedalen, och flyttade tillbaka till platsen där hon vuxit upp för att skapa sitt drömprojekt – Konsthall Tornedalen.

– Den vackra platsen i Risudden är upphovet till idén. Hela konsthallsidén bygger på den vackra platsen. Det är ju min bakgrund, så det känns ju naturligt. Men jag vet också att vi behöver kultur. Vi har inte så många kulturinstitutioner i Norrbotten av internationell rang, säger Gunhild.

Än så länge är konsthallen – åtminstone fysiskt – bara en skyltmarkering mot en plats på ängen invid Torneälven nedanför husen som utgör Arthotel, men alla tillstånd för att uppföra konsthallen är klara. Nu befinner sig projektet i sluttampen av finansieringen på totalt 58 miljoner kronor, och förhoppningen är att börja bygga kanske redan nästa år.

– Det är en stor investering i Norrbotten och i Tornedalen förstås ännu större, så det är klart att det tar tid. Man kan inte hasta fram ett så här stort projekt. Det ska bli bra, det är det viktiga, säger Gunhild.

I väntan på att konsthallen tar form har Gunhild byggt upp Arthotel, där konsten är ständigt närvarande.

– Jag har ju inte precis suttit och rullat tummarna, säger Gunhild och skrattar.

Arthotel är en del i hennes projekt Konsthall Tornedalen, och kom till eftersom hon ganska snart insåg att det inte fanns något boende för konstnärer eller besökare.

– På så vis fick det gamla huset en mening och jag renoverade det för besökare. Under årens lopp har jag köpt fler hus, säger Gunhild.

Hennes mål är att boendet ska smälta in i byns miljö, och det första huset stod klart 2010. Totalt har hon åtta hus, varav fyra är renoverade. Hotellet är litet och har totalt nio rum, och måste förbokas. Hennes konstsamling, där konstnärer från hela Sverige finns representerade, var också en anledning till att hon bytte namn från tidigare Guest House Tornedalen, till Arthotel Tornedalen.

– Det ger mer rättvisa åt konceptet. Många av våra gäster reser också till Ice Hotel och Tree Hotel. På Arthotel bor man under en längre tid eftersom det inte är lika sensationellt. Alla hotell har ju sin identitet och min är konstsamlingen.

Fokus ligger på konst, vare sig den är från Norrbotten eller övriga Sverige och Norden.

– I konsten gör vi ingen geografisk skillnad. Man kan vara baserad i Hong Kong, Boden eller Piteå men med rötter på en helt annan plats i världen, säger hon.

 

Gunhilds bästa tips när man är i Tornedalen:

Tornedalens landskapsmuseum och Aines konstmuseum

i Tornio.

Kukkolaforsen med sitt fiskemuseum.

Kyrkan och kyrkudden i Hedenäset.

Luppioberget och Övertorneå kyrka.

 

Fakta/Arthotel

Ligger i Risudden/Vitsaniemi, längs väg 99. Hit färdas du med busslinje 53 eller 54.

Öppet året om men måste förbokas.

Aktiviteter: skidåkning på Torneälv vintertid.Två kilometer, rakt ut i skogen, från hotellet ligger hotellets arkitektritade utsiktstorn.


Norrbottens unika upplevelser

I Norrbotten finns flera unika resmål. Du når dem med Länstrafikens bussar.


Norrbottens unika upplevelser

Helgtrafik

Under jul, nyår och trettondag gäller särskild helgtrafik. Mer info hittar du här.


Helgtrafik

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Ta bussen till mormor i Jävre

Länstrafiken har busslinjer som tar dig längre än stadsgränserna.


Ta bussen till mormor i Jävre

Fler möjligheter med Länstrafiken

Vi har busslinjer som passar alla önskemål.


Fler möjligheter med Länstrafiken

En bussresa bort

Nöjet är helt på vår sida. Det är en av anledningarna till att vi kör linje 223 mellan Luleå och Råneå på fredagar och lördagar.


En bussresa bort

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Ny utställning på Naturum Abisko

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.


Reportage från Norrbotten

På tur med fjällinjens bussförare

Jan Hofmann är bussförare på linje 91 mellan Kiruna och Narvik. Det är en av Länstrafikens vackraste sträckor, men också en av de mer dramatiska, där kolonnkörning eller avstängda vägsträckor vintertid, hör till vardagen.


På tur med fjällinjens bussförare

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Äntligen sommar!

Äntligen sommar! Sommar är lika med festivalsäsong, och du behöver inte dra hundra mil söderut för att komma åt den allra bästa musiken, för i Norrbotten anordnas inte mindre än sex festivaler i sommar!


Läs mer

Ta bussen till Tornedalen!

Låt dig inspireras till nästa bussresa i våra resereportage i sommar!


Ta bussen till Tornedalen!

Drömmen om en konsthall

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden.


Drömmen om en konsthall

En upplevelse för alla sinnen

Läs den tredje och sista delen i Länstrafikens webbreportage här!


En upplevelse för alla sinnen

Bussa till Ikea i Haparanda

Att åka buss till Ikea i Haparanda är både enkelt och smidigt.


Bussa till Ikea i Haparanda

På bussluff genom Norrbotten

De har känt varandra sedan barnsben och även spelat hockey tillsammans. Idén med att bussluffa under sommarlovet kom de på helt spontant.


På bussluff genom Norrbotten

Ta bussen till Kirunafestivalen!

Kirunafestivalen har dragit Sveriges bästa artister till norra Sverige i över ett decennium. I år kommer bland annat Tove Styrke, Darin och Millencolin att uppträda.


Ta bussen till Kirunafestivalen!