Trafikstörningar: Information angående coronaviruset Väg 97 Boden-Luleå Linje 23 Linje 28 Linje 29 Linje 30 Linje 32 Linje 97 Linje 207

Trafikstörning

Väg 97 Boden-Luleå

Busstrafiken mellan Boden och Luleå påverkas med stor omfattning av ombyggnationen av väg 97.
Planera för längre restid och välj om möjligt en tidigare avgång med bussen.

Läs mer


Möjligheter
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden. Här har Gunhild Stensmyr byggt upp Arthotel, och får hon som hon vill får Tornedalen snart sin egen konsthall.
– Det var platsen som gav idén, säger hon.
Jukkasjärvi har sitt Icehotel, Harads Treehotel och numera har Tornedalen sitt Arthotel.

– Det är inget hotell så som folk gör sig en bild av, ett stort hotellkomplex, utan det är renoverade gamla hus. Och jag har en fin konstsamling. Det är därför det heter Arthotel, säger Gunhild.

Ända sedan universitetsåren har konsten haft en stor del i Gunhilds liv. Hon har en fil kand i konst, arkeologi och etnologi, arbetade senare som intendent på Bildmuseet i Umeå och på Norrtälje konsthall. Därefter både byggde hon och drev Skärets konsthall i Skåne i tio år.

Men 2009 bestämde hon sig för att ta konsten med sig till Tornedalen, och flyttade tillbaka till platsen där hon vuxit upp för att skapa sitt drömprojekt – Konsthall Tornedalen.

– Den vackra platsen i Risudden är upphovet till idén. Hela konsthallsidén bygger på den vackra platsen. Det är ju min bakgrund, så det känns ju naturligt. Men jag vet också att vi behöver kultur. Vi har inte så många kulturinstitutioner i Norrbotten av internationell rang, säger Gunhild.

Än så länge är konsthallen – åtminstone fysiskt – bara en skyltmarkering mot en plats på ängen invid Torneälven nedanför husen som utgör Arthotel, men alla tillstånd för att uppföra konsthallen är klara. Nu befinner sig projektet i sluttampen av finansieringen på totalt 58 miljoner kronor, och förhoppningen är att börja bygga kanske redan nästa år.

– Det är en stor investering i Norrbotten och i Tornedalen förstås ännu större, så det är klart att det tar tid. Man kan inte hasta fram ett så här stort projekt. Det ska bli bra, det är det viktiga, säger Gunhild.

I väntan på att konsthallen tar form har Gunhild byggt upp Arthotel, där konsten är ständigt närvarande.

– Jag har ju inte precis suttit och rullat tummarna, säger Gunhild och skrattar.

Arthotel är en del i hennes projekt Konsthall Tornedalen, och kom till eftersom hon ganska snart insåg att det inte fanns något boende för konstnärer eller besökare.

– På så vis fick det gamla huset en mening och jag renoverade det för besökare. Under årens lopp har jag köpt fler hus, säger Gunhild.

Hennes mål är att boendet ska smälta in i byns miljö, och det första huset stod klart 2010. Totalt har hon åtta hus, varav fyra är renoverade. Hotellet är litet och har totalt nio rum, och måste förbokas. Hennes konstsamling, där konstnärer från hela Sverige finns representerade, var också en anledning till att hon bytte namn från tidigare Guest House Tornedalen, till Arthotel Tornedalen.

– Det ger mer rättvisa åt konceptet. Många av våra gäster reser också till Ice Hotel och Tree Hotel. På Arthotel bor man under en längre tid eftersom det inte är lika sensationellt. Alla hotell har ju sin identitet och min är konstsamlingen.

Fokus ligger på konst, vare sig den är från Norrbotten eller övriga Sverige och Norden.

– I konsten gör vi ingen geografisk skillnad. Man kan vara baserad i Hong Kong, Boden eller Piteå men med rötter på en helt annan plats i världen, säger hon.

 

Gunhilds bästa tips när man är i Tornedalen:

Tornedalens landskapsmuseum och Aines konstmuseum

i Tornio.

Kukkolaforsen med sitt fiskemuseum.

Kyrkan och kyrkudden i Hedenäset.

Luppioberget och Övertorneå kyrka.

 

Fakta/Arthotel

Ligger i Risudden/Vitsaniemi, längs väg 99. Hit färdas du med busslinje 53 eller 54.

Öppet året om men måste förbokas.

Aktiviteter: skidåkning på Torneälv vintertid.Två kilometer, rakt ut i skogen, från hotellet ligger hotellets arkitektritade utsiktstorn.


Drömmen om en konsthall

Del två i Länstrafikens webbreportage tar dig vidare längs väg 99 fram till byn Risudden.


Drömmen om en konsthall

Ta bussen till Tornedalen!

Låt dig inspireras till nästa bussresa i våra resereportage i sommar!


Ta bussen till Tornedalen!

En upplevelse för alla sinnen

Läs den tredje och sista delen i Länstrafikens webbreportage här!


En upplevelse för alla sinnen

På bussluff genom Norrbotten

De har känt varandra sedan barnsben och även spelat hockey tillsammans. Idén med att bussluffa under sommarlovet kom de på helt spontant.


På bussluff genom Norrbotten

Bussa till Ikea i Haparanda

Att åka buss till Ikea i Haparanda är både enkelt och smidigt.


Bussa till Ikea i Haparanda

Avstängning Haparandavägen

Tänk på att planera din resa och åka i god tid om du har en tid att passa. Har du ett bussbyte med kort bytestid, välj om möjligt en tidigare buss.


Mer information

Norrbottens unika upplevelser

I Norrbotten finns flera unika resmål. Du når dem med Länstrafikens bussar.


Norrbottens unika upplevelser

Ny krysstidning

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande i sommar!


Läs tidningen här

Res med oss till Lapporten

Du når ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar


Res med oss till Lapporten

Ta bussen till mormor i Jävre

Länstrafiken har busslinjer som tar dig längre än stadsgränserna.


Ta bussen till mormor i Jävre

Årets första krysstidning är här

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande!


Läs tidningen här

Jokkmokks marknad

Jokkmokks 415:e marknad är i antågande 6-8 februari 2020.
Årets tema är Arktisk design.


Jokkmokks marknad

Fler möjligheter med Länstrafiken

Vi har busslinjer som passar alla önskemål.


Fler möjligheter med Länstrafiken

Påsktider

Påsktider innebär ägg, godis och familjetid ute i solen. Ta bussen till påskmyset.


Här hittar du info om påskhelgens busstider

En bussresa bort

Nöjet är helt på vår sida. Det är en av anledningarna till att vi kör linje 223 mellan Luleå och Råneå på fredagar och lördagar.


En bussresa bort

Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Bodens kommun har beslutat att ungdomskortet endast kan användas för resor med Länstrafikens linje 28 efter kl. 19.00 vardagar. Ändringen för ungdomskortet införs från den 15 april 2020. De resenärer som tidigare rest med ungdomskortet på Länstrafikens linje 28 hänvisas nu till lokaltrafikens bussar.


Nya riktlinjer för ungdomskortet i Boden

Bussenkelt

Det ska vara enkelt att resa med oss.
Och det ska vara enkelt att köpa busskort.


Bussenkelt

Använd väldigt gärna Länstrafikens app


Med appen kan du planera din resa samt både köpa och blippa din biljett. I dessa tider kan du hjälpa oss att minska smittorisken av coronaviruset och 
hjälpa oss att hålla våra förare friska genom att köpa din resa digitalt och i förväg.
Tack för att du tar ditt ansvar för att minska smittorisken, och tack för att du visar omtanke 
och hänsyn när du reser tillsammans. 🧡🚌


Köp biljetten i appen

Fjälllinjen

Vare sig du ska spana på norrsken i Abisko, vandra i nationalparkerna Padjelanta eller Sarek med utgångspunkt från Ritsem, eller utmana dig själv och nå högsta toppen på Kebnekaise, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar. Se vår film om att resa med buss i den vackra fjällnaturen.


Se vår film här

Ny utställning på Naturum Abisko

Ett dunigt fågelbo i ett soligt fönster, avgjutningar av rovdjurens tassar, och fjället som en plats som lockar både djur och människor. På Naturum Abisko öppnar en ny utställning i juni.


Reportage från Norrbotten

Viktig information under pågående pandemi

Res bara med oss om du måste: Gå, cykla eller välj annat färdsätt om det är möjligt.

Undvik att resa i rusningstid: Till dig som behöver ta bussen - har du möjlighet att undvika rusningstrafik hoppas vi att du gör det. Tänk på att resandet oftast ökar mot veckoslutet (fredagar och söndagar) så välj om möjligt en annan resdag.

Håll avstånd: Vi ber dig visa hänsyn och hålla avstånd när du reser med oss. Sprid ut er i bussen, håll avstånd vid biljettvisering och på hållplatsen, låt de som kliver av bussen göra det innan du själv går ombord.


Tillsammans bromsar vi smittan ❤️

På tur med fjällinjens bussförare

Jan Hofmann är bussförare på linje 91 mellan Kiruna och Narvik. Det är en av Länstrafikens vackraste sträckor, men också en av de mer dramatiska, där kolonnkörning eller avstängda vägsträckor vintertid, hör till vardagen.


På tur med fjällinjens bussförare

Pendeln Boden-Luleå

Med periodkortet ”Pendeln Boden-Luleå” kan du resa fritt under 30 dagar mellan Boden-Luleå, både med Länstrafikens bussar och Norrtåg samt lokaltrafikens bussar i Boden och Luleå.
Kortet är inte kopplat till en person utan kan även användas av andra, men inte på samma resa.

Fr o m 1/9 2020 gäller följande priser:
• Vuxen 26-64 år 1399 kr
• Ungdom 20-25 år 1049 kr
• Skolungdom 7-19 år 699 kr
• Senior 65 år+ 1049 kr

Köp periodkortet i Länstrafikens app, i webbshop, på Boden Resecentrum, Luleå busstation eller ombord på Länstrafikens bussar mellan Boden och Luleå.


Info om Pendeln

Subventionerade busskort i Älvsbyn

För drygt tjugo år sedan införde Älvsbyns kommun subventionerade busskort för de studenter i kommunen som studerar i Fyrkanten-området. Det är ett koncept som fortfarande används.


Hela reportaget

Äntligen sommar!

Äntligen sommar! Sommar är lika med festivalsäsong, och du behöver inte dra hundra mil söderut för att komma åt den allra bästa musiken, för i Norrbotten anordnas inte mindre än sex festivaler i sommar!


Läs mer

Femton bilister ger bussen en chans

I kampanjen #Bussig Kompis får femton bilister gratis busskort för tre månader, allt för att upptäcka hur smidigt det är att färdas kollektivt.


Ge bussen en chans