När du är vid busshållplatsen är det viktigt att du visar föraren tydligt att du vill åka med bussen.
Var aktiv, ställ dig upp och gå ut från busskuren. Våra förare vill inte lämna dig på busshållplatsen.
På många våra hållplatser är det fler än en linje som passerar. Om du inte visar att du vill åka med tror föraren att du väntar på en annan linje, eller kanske bara vill vila benen en stund på bänken.
Om det är mörkt ute snurra på reflexsnurran eller lys med mobilen så att busschauffören blir uppmärksam på att du vill åka med.
Får jag ta med cykeln på bussen?
Cykel får tas med utan avgift i mån av plats i godsutrymme. Av- och pålastning av cykel sker endast på busstation, ej på enskilda hållplatser. När resan innefattar bussbyte eller det inte finns utrymme kan cykeln skickas mot avgift som Bussgods i det fall Bussgods erbjuds. Cykel som tas med i godsrum ska vara väl emballerad för att undvika att skadas eller skada annat gods.
Cyklar kan inte tas med på linje 23, 28, 29, 30, Norrlandskusten 100 samt bussar i stadstrafik.
Får jag ta med mitt sällskapsdjur på bussen?
- Pälsdjur som hund och katt reser gratis med oss.
- Alla djur ska hållas kopplade eller förvaras i avsedd väska eller bur och färdas på golvet. Mindre djur kan hållas i knä men får inte placeras på sittplats.
- Resenär med pälsdjur ska gå ombord genom mittdörren, där sådan finns. Undantag för ledarhundar som oftast är tränade att gå in genom främre dörr.
- Pälsdjuret får endast vistas i den bakre eller övre delen av fordonet för att underlätta för personer som är allergiska. Alla får resa med kollektivtrafiken, därför kan den aldrig bli helt allergisäker.
- Ledarhundar och signalhundar färdas med resenär på valfri plats i fordonet.
- Det är tillåtet att ta med max 2 pälsdjur/resenär.
- Den som reser med djur ansvarar för dess säkerhet, och riskerar att bli avvisad eller nekad påstigning om pälsdjuret bedöms vara störande för annan resenär eller personal.
- Riktlinjerna för djur på bussen är detsamma i våra grannlän Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, men det kan förekomma regionala avvikelser på vissa linjer.
I Norrbotten är det inte tillåtet att ta med djur ombord på linje 17 och 18 samt på de efterfrågestyrda turerna.
Att resa med barnvagn
En barnvagn får medföras kostnadsfritt av resenär.
När du reser med Länstrafiken finns det två olika typer av busssar, och detta skiljer sig åt mellan olika linjer och turer.
När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) samt dubbeldäckare i regiontrafik måste barnvagnen vikas ihop och placeras i bagageutrymmet. Barnvagnen får av säkerhetsskäl inte förvaras i bussens passagerarutrymme.
Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.
När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) får barnvagnen förvaras i bussens passagerarutrymme i mån av plats. Det beror på att lågentrébussar används i kollektivtrafik som avser korta och snabba pendlingsresor där resandet behöver ske på ett effektivt och enkelt sätt. Barnvagnen ska placeras på anvisad plats. Detta är samma plats där rullstolar ska vara placerade. Rullstolar har alltid företräde.
Får jag ta med min kick-bike på bussen?
Färdmedel som är vik- och bärbara och är mindre än 120 cm i hopfällt läge går bra att ta med på bussen kostnadsfritt i mån av plats.
När du reser med bussar utan nivåskillnad vid påstigning (lågentrébuss) i regiontrafiken och lokaltrafiken får du förvara ditt vikbara färdmedel på golvet i passagerarutrymmet. Tänk på att den inte får ta upp ett säte eller placeras så den blockerar mittgångar eller utgångar eftersom det kan förhindra en snabb utrymning av bussen.
När du reser med bussar som har trappsteg vid påstigning (normalgolvsbuss) måste du av säkerhetsskäl fälla ihop ditt färdmedel och förvara den i bagageutrymmet under bussen.
Vad gäller för e-cigaretter?
Vi tillåter inte användandet av e-cigaretter ombord på våra fordon. E-cigaretterna ger ifrån sig en doft som kan vara besvärande för känsliga personer samt kan lätt förväxlas med en vanlig cigarett.
Bälteskuddar
På vissa av våra bussar finns det att låna bälteskuddar som är till för lite äldre barn, men vi kan inte garantera tillgång. Ta gärna med dig en egen bälteskudde. Reser du med liten bebis bör du ta med dig eget babyskydd för att kunna spänna fast på bussätet.
Gäller Interrail på Länstrafikens bussar?
Ja, men enbart på sträckan Haparanda-Luleå.
Vilka busstider gäller under storhelger?
Midsommarafton trafikeras som en lördag, midsommardagen trafikeras som en söndag.
Även julafton och nyårsafton trafikeras som en lördag. Juldagen är all trafik inställd, förutom linje 20, 23, 45 och 100 som trafikeras som en söndag. Nyårsdagen trafikeras som en söndag. Trettondagsafton trafikeras som en vanlig dag, medan trettondagen trafikeras som en söndag.
Se respektive tidtabell för ev. ytterligare avvikelser eller ring 0771-100 110.
Bussar till flygplatser?
Länstrafiken erbjuder flygbil mellan Arjeplog och Arvidsjaur. Läs mer om Flygbilen under Trafiken i huvudmenyn.
Luleå Lokaltrafik (LLT) kör buss mellan Luleå och Luleå Airport (linje 4 från Smedjegatan och linje 104 från Skeppsbrogatan vid Busstationen). De stannar vid ett flertal hållplatser i centrala Luleå. Läs mer om tider och priser på llt.lulea.se