Trafikinfo: Börjelslandet E4, Linje 224 Förseningar på linje 221 Hpl Hermelinsparken Luleå Linje 23 Linje 23
Aktuellt
Planera resa
Tidtabeller
Priser & Biljetter

Från och med 11 december 2022 sker förändringar i busstidtabellen på Norrlandskusten. Mest påverkas sträckan mellan Haparanda och Luleå, där turerna blir färre under både vardag och helg.

Det här är en planerad förändring som grundar sig i politiska beslut som är tagna år 2018 och det är först nu det börjar att verkställas med anledning av att det blivit överprövningar i den upphandling som genomförts, säger Malin Fältmark, trafikchef på Länstrafiken.

När beslutet om tidtabellen togs motiverades det till att det idag även finns tåg som trafikerar sträckan Haparanda-Luleå, vilket ger resenärerna på sträckan andra färdmedel att färdas mellan destinationerna. I ett läge där det har varit mycket störningar så hoppas man genom att minska på antalet avgångar förhoppningsvis ska få en stabilare trafik under de turer som blir kvar.

Mellan Haparanda och Luleå går under vardagarna 10 turer i vardera riktningen. Detta minskar från och med 11 december till 6 turer i vardera riktningen. Under lördag och söndag minskar turtätheten från 6 turer dagligen till 2 turer dagligen i vardera ritningen.

Sett till de olika linjerna innebär förändringen att linje 100 slutar trafikera sträckan Haparanda-Luleå helt. I stället införs den nya linje 11 på sträckan. Busslinje 98 kommer i och med förändringarna helt att försvinna.

– När vi har arbetat fram den nya tidtabellen har första prioritet varit att så långt det går undvika neddragningar för arbets- och studiependlingar, säger Malin Fältmark.

En orsak till förändringen är att nuvarande trafikföretag inte har haft kapacitet till att köra full trafik på sträckan, något som lett till förseningar och inställda turer. Förändringen motiveras också av att det idag finns tåg som trafikerar sträckan Haparanda-Luleå, vilket ger resenärerna på sträckan andra alternativ.

– Att antalet bussturer minskar ska ses i det sammanhanget. Tillsammans med tåget finns det totalt sett fler alternativ och större valfrihet. Men i dag, när vi har haft kapacitetsbrister på Norrlandskusten så ser vi också att förändringen kan bidra till att de turer som ändå körs, blir mer tillförlitliga, säger Ingela Karlsson, t f VD för Länstrafiken i Norrbotten.

Länstrafiken är medvetna om att det finns brister i turutbudet och har ett pågående arbete med att se över hur de kan tillgodose resenärerna ännu bättre längs den sträcka där inte tåget går.

Samtliga tidtabeller och samlingstidtabell Haparanda–Luleå >>


Klurigt på resan

Nu är det dags, populära Länskrysset finns att hämta på busstationerna och utvalda busslinjer. Trevligt kryssande och bussåkande!


Läs tidningen här

Res flexibelt mellan Kalix och Haparanda

Du som reser ofta mellan Kalix och Haparanda kan nu köpa Pendlarkortet på sträckan. Med Pendlarkortet kan du resa fritt under 30 dagar mellan orterna med Länstrafikens bussar, Norrtåg och lokaltrafikens bussar i Kalix och Haparanda.


Priser och resevillkor

Linje 93

Från maj 2022 trafikerar inte längre Länstrafiken linje 93: Gällivare – Kebnats – Stora Sjöfallet – Ritsem.
För info om resor på denna sträcka fr o m 1/5 2022 vänligen kontakta Falcks Omnibus.


Kontakt Falcks Omnibus

Sommar i fjällen

Vare sig du ska spana på norrsken, vandra i nationalparker, eller utmana dig själv och nå högsta toppen, når du ditt fjälläventyr lättare med Länstrafikens bussar.


Fjällinjer år 2022

Blippa biljetten med mobilen

Köp din resa digitalt och i förväg. Ladda hem Länstrafikens app, se alla busstider och köp biljett. Betala tryggt och enkelt med Swish, bankkort eller Klarna. Obs, aktivera INTE biljetten förrän strax innan du ska kliva ombord på bussen.


Köp biljetten i appen

Skolkort

Kortet gäller för högst fyra resor dagligen på angiven ressträcka under läsåret (gäller även på Norrtåg inom länet på den ressträcka som anges). Kortet gäller ej under jul- och sommarlov.


Information skolkort

Ladda busskortet i webbshop

Skapa en användare och registrera in ditt busskortsnummer, sen kan du ladda kortet med rabattresor, periodkort och reskassa.


Webbshop

Biogas Boden–Luleå

Direktionen för RKM Norrbotten har vid sitt senaste möte fattat beslut att upphandla biogas för Länstrafikens bussar på sträckan Luleå–Boden.


Pressmeddelande

Närtrafik i Haparanda

Nästa år startar en ny efterfrågestyrd tur som trafikerar sträckan Lappträsk–Kärrbäck–Tossa–Keräsjoki


Tidtabell linje 980

Störningar i kusttrafiken

Vi har för närvarande störningar i trafiken på kuststräckan Umeå–Haparanda. Störningarna beror på fordonsbrist i kombination med chaufförsbrist, vilket har gjort att turer fått ställas in, ibland med kort varsel.


Norrlandskusten frågor och svar

Tidtabellsförändringar Norrlandskusten

Mest påverkas sträckan mellan Haparanda och Luleå, där turerna blir färre under både vardag och helg.


Nya tidtabeller fr o m 11 dec

Ungdomskort Boden

För dig som är 7 år till och med 19 år. Res inom Boden kommun både med lokaltrafiken och Länstrafiken.


Ungdomskort Boden