Information

Laddningen av kortet finns tillgängligt på bussen inom 24 timmar. Därefter överförs pengarna eller perioden till kortet genom att man håller kortet ca 5 sekunder mot läsaren i bussen, tills det piper och den gröna lampan tänds.

Ska du köpa produkter till LLT (Luleå Lokaltrafik) gå till deras webbsida: www.llt.lulea.se

Frågor kontakta Länstrafiken!

Till webbutiken
Reseplanera


Resor utanför länet

Behöver jag visa legitimation?

Vid tveksamhet om resenärens ålder ska legitimation kunna uppvisas, annars betalar resenären för närmast högre åldersgrupp. Resenärer med gymnasiekort ska alltid kunna legitimera sig vid begäran från föraren.

Får jag ta med mitt sällskapsdjur på bussen?

Många resenärer får allergiska besvär av pälsdjur. Sällskapsdjur ska därför förvaras i egen korg, bur eller annat godkänt emballage som ofta placeras i bussens bagageutrymme.

Bussföraren kan ge tillåtelse att djuret får färdas tillsammans med resenären, om det kan ske utan olägenhet för övriga passagerare. Resenären ska i sådant fall hänvisas till bussens bakre del eller till övervåningen i dubbeldäckare. Pälsdjur har inte tillträde till utrymmen avsedda för allergiker i bussens nedre del.

För djur som åker i passagerarutrymme och upptar egen plats gäller samma taxa som för skolungdom (halva ordinarie biljettpriset). Mindre djur som förvaras i väska/bur som kan hållas i knät åker med utan kostnad. Ledarhund åker alltid gratis.

På linje 17, 18, 23, 28, 29, 30, 97 samt komfortbussturerna linje 98 är det inte tillåtet att ta med sig pälsdjur i passagerarutrymmet. Undantaget ledarhund på linje 23, 28, 29, 30 och 97.

Får man ta med cykel/skidor på bussen?

Ett handbagage eller en resväska, ett par skidor/snowboard i fodral, barnvagn eller rullstol får tas med av resenär utan avgift. Bagaget får tas med i bussens passagerarutrymme endast till den storlek, vikt och omfång som bussens bagagehyllor medger. I övrigt skall bagage/resgods förvaras i bussens bagageutrymme. Bussens mittgång ska av säkerhetsskäl hållas fri från bagage och annat gods. Ansvaret för bagage/resgods ligger hos resenären. Se därför till att märka bagaget tydligt med namn, adress och telefonnummer. Bagagelappar finns hos föraren och på busstationen.

Övrigt resgods får tas med i mån av plats och mot ordinarie godstaxa. Cykel får tas med om plats i bagageutrymme och/eller speciella anordningar för transport av den finns. Avgift 50 kr per cykel och restillfälle, undantaget skolelever som ska använda cykel eller skidor i skolans arbete som har rätt att ta med dessa utan avgift. På dubbeldäckade expressbussar får cyklar inte tas med (linje 100 Haparanda – Sundsvall). Cykel tas med på resenärens eget ansvar. Samma avgift och regler gäller för resenär med dragpulka.

Har ni bussar till Stockholm?

Nej, Länstrafiken har inga bussar som går till Stockholm.

Har ni pensionärsrabatter?

Seniorrabatt 65 + gäller för resor inom länet. Rabatten är 25 % mot ett enkelpris, dvs samma pris om för ungdomar. Gäller för enkel, tur-och retur, 10 och 20 resorskort.

För resor över länsgräns, sk Norrlandsresa, gäller seniorrabatten 65 + för enkla biljetter och periodkort. Rabatten är 25 %, dvs samma som för ungdomar.

Hur fungerar resor med bussbyte?

När en resenär gör en resa som kräver övergång skall övergången göras till närmaste tur mot resmålet. Frivilligt förlängt uppehåll under resan är inte tillåtet.

Hur får jag mer information om Resplusbiljetter?

Läs mer om Resplus under Trafiken i huvudmenyn. Du kan också kontakta din tågoperatör eller resebyrå samt besöka www.resplus.se.

Hur hittar jag kvarglömda saker?

Kontakta det trafikföretag du åkte med om du glömt något på bussen. Är du osäker vilket företag du åkt med kan du alltid ringa kundservice på 0771-100 110. Då måste du kunna uppge linje och avgångstid.
Trafikföretaget tar emot samtal om borttappat på bussen måndag – fredag mellan klockan 09.00 – 14.00.

Kan jag få tillbaka pengar på outnyttjade biljetter?

Inlösen och återbetalning av outnyttjade biljetter görs endast om särskilda skäl föreligger. Belopp under 50 kr återbetalas inte. Om återbetalning medges görs alltid ett avdrag på 25 % av kvarvarande värde på biljetten. Reskassan återbetalas i om särskilda skäl föreligger och om återbetalning medges görs alltid ett avdrag på 25 % av kvarvarande värde på Reskassan.

Om återbetalning önskas kontakta oss: Länstrafiken i Norrbotten AB, Box 183, 956 23 Överkalix. Tel: 0926-756 80.

Kan jag köpa biljetten i förköp?

Du kan med fördel köpa din biljett i förväg på någon av länets busstationer.

Kan jag skicka saker med bussen?

Ta kontakt med Bussgods på närmaste ort för alla slags frakt på bussen. För ytterligare information, klicka på Bussgods i menyn ovan.

Kan jag ta bussen till läkarbesöket?

Ta bussen till sjukhuset eller vårdcentral. Väljer du Länstrafikens ordinarie bussar köper du biljetten ombord på bussen. Om resekostnaden (enkel resa) överstiger 100 kr får du tillbaka hela beloppet av landstinget i samband med ditt sjukbesök. Har du långt till hållplatsen får du dessutom ersättning för anslutningsresan.

Vi har också tre linjer med Komfortbussen, speciellt anpassade för patienter som ska åka på vårdbesök. De har hög komfort, är handikappanpassade samt bemannade med bussvärdar som hjälper och servar resenärerna. Resan är gratis för sjukresenärer och förbokas på 020-96 00 96. Läs mer om sjukresor och komfortbussarna under Trafiken i huvudmenyn.

Kan man betala med kontokort på bussen?

Fungerar på samtliga linjer. Giltiga kontokort är: Visa, Mastercard, Maestro,Visa elektron, Eurocard. För Maestro och Visa electron gäller endast onlineköp. Dessutom kan du alltid betala med kort på våra busstationer när du köper biljetter och laddar busskortet med resor och/eller Reskassa.

Kan man betala med pengar på bussen?

Vi har kontantfritt på alla bussar från 1 september 2016.

Kan man hyra en buss av er?

Länstrafiken har inga egna bussar. För beställningstrafik är det lämpligast att vända sig till ett bussföretag på orten.

Måste man spara biljetten?

Biljettkontroller genomförs slumpmässigt på Länstrafikens bussar. Spara därför alltid biljetten under hela resan. Saknas biljett, eller om biljetten är ogiltig, ska resenären betala en tilläggsavgift på 600 kr.

Till vilka flygplatser går det flygbussar?

Vi erbjuder flygbil mellan Arjeplog och Arvidsjaur. Läs mer om flygbuss/-bil under Trafiken i huvudmenyn.
Luleå Lokaltrafik (LLT) kör buss mellan Luleå och Luleå Airport (linje 4 från Smedjegatan och linje 104 från Skeppsbrogatan vid Busstationen) . De stannar vid ett flertal hållplatser i centrala Luleå. Läs mer om tider och priser på www.llt.lulea.se.

Vad betyder alla förkortningarna?

I tidtabellerna förekommer en del förkortningar. Här nedan ser du vad de betyder.
M – Måndag
Ti – Tisdag
O – Onsdag
To – Torsdag
F – Fredag
L – Lördag
Sön – Söndag
Hfr – Helgfri dag
Soh – Söndag och helgdag
Dagl – Dagligen
Skold – Skoldagar
Tid a) Angör och stannar endast för avstigande, säg till föraren om du vill kliva av
I – Bussen stannar ej eller kör annan väg
X – Bussen stannar för av-påstigning
Låggolvbuss – Handikappanpassad buss utan trappsteg. Plats för rullstol.

Vad innebär Reskassan?

Reskassa innebär att du sätter in pengar på ditt busskort. Dessa pengar använder du istället för kontanter för att köpa valfria biljetter på bussen. När du köper biljett med Reskassan får du 10 % rabatt på din enkelresa. Du kan använda Reskassan både för resor med Länstrafiken och med tätortstrafikföretag i Norrbotten. För resor över länsgräns kan du också använda Reskassan och då får du 15 % rabatt på din enkelresa. Återbetalning av Reskassan medges endast när särskilda skäl föreligger och en administrativ avgift på 25 % av kvarvarnde värde tas ut. Läs mer om Reskassan under Priser och biljetter i huvudmenyn.

Vad menas med force majeur?

Till följd av svår väder- eller väglagssituation kan förseningar och/eller inställda turer uppstå.

Vilka busstider gäller under storhelger?

Midsommarafton trafikeras som en lördag, midsommardagen trafikeras som en söndag.

Även julafton och nyårsafton trafikeras som en lördag. Juldagen är all trafik inställd, förutom linje 20, 23, 45 och 100 som trafikeras som en söndag. Nyårsdagen trafikeras som en söndag. Trettondagsafton trafikeras som en vanlig dag, medan trettondagen trafikeras som en söndag.
Se respektive tidtabell för ev. ytterligare avvikelser eller ring 0771-100 110.

Vilka priser gäller för barn, skolungdom, ungdom och senior?

Barn 7-19 år reser på biljett för skolungdom och betalar halva priset av en vuxenbiljett. Från och med den dag du fyller 20 – 25 år betalar du biljettpris för ungdom och får 25 % rabatt. Detsamma gäller för seniorer 65+

Två barn under sju år åker gratis tillsammans med betalande vuxen, skolungdom eller ungdom. Om fler än två barn medföljer, betalas skolungdomsbiljett för dessa. Detsamma gäller barn under sju år som åker ensam.

Är det tillåtet att äta mat ombord på bussen?

Av hänsyn till dina medresenärer är det inte tillåtet att ta ombord och äta stekt/grillad mat.Det är heller inte tillåtet att med sig mat som kan droppa på säten eller inredning.

Är rökning tillåten på bussen?

Rökning är förbjuden ombord på Länstrafikens bussar. Undvik också att röka i närheten av bussen eftersom rök lätt dras in i bussens resenärsutrymme. Det är inte heller tillåtet att dricka alkoholhaltiga drycker i bussen. Tänk på att starka dofter som exempelvis parfym och rakvatten kan vara störande för allergiker och andra medresenärer.